«Галактичний соцреалізм»: російські критики подивилися «Ізгой-один: Зоряні війни»

Вчора перші російські глядачі вже змогли оцінити нову картину – перший повнометражний спін-офф «Зоряних воєн», однієї з найбільш популярних франшиз в історії кіно. Відомі критики вже поділилися своєю думкою.

«Галактический соцреализм»: российские критики посмотрели «Изгой-один: Звёздные войны»

Борис Іванов: «Семеро сміливих»

Тепер очікування закінчено, і ми з радістю оголошуємо, що наші страхи не виправдалися. Едвардс не зняв найбільший фантастичний фільм усіх часів і народів, але «Ізгой-один» – одна з найкращих стрічок лукасівського циклу і всього жанру «фантастичний бойовик». На відміну від «Пробудження Сили», це кіно без зяючих дір в сценарії і кастингу. Едвардс створив цілісне, захоплююче, грандіозне і, що особливо приємно, осмислене полотно. Так, в першу чергу «Ізгой-один» – масштабний бойовик, знятий заради майже безупинних екшен-сцен. Але це також військова драма про те, як «маленьких людей» захоплює Велику Справу, заради якого вони з готовністю вмирають».
«Ізгой-один. Зоряні війни: Історії». Дубльований фрагмент «Які у нас шанси»

Олег Зинцов: «Чистий галактичний соцреалізм у всьому блиску можливостей Голлівуду»

Режисер Гарет Едвардс, який починав з незалежної фантастичної картини «Монстри», а потім отгрохавший мегабюджетного «Годзіллу», – перфекціоніст у всьому, що стосується зображення. Порівняно з пластиковими «Зоряними війнами» початку нульових «Ізгой-один» дійсно космос, який живе і дихає. Інша справа, що розгледіти всю розкіш операторської роботи Грейга Фрейзера заважає неминуче 3D (будь воно тричі прокляте), так що шанувальникам я б порадив двомірну версію».
«Ізгой-один. Зоряні війни: Історії». Відео про створення фільму «Космічні створення» російською мовою

Сергій Сичов: ««Ізгой» відноситься до розряду фільмів, перегляд яких схожий на ланцюжок приємних сюрпризів»

Це відмінно зроблений бойовик, де багато що знайоме, але завжди залишається простір для фантазії. Бойовик з катарсическим фіналом, в якому публіка в залі аплодує стоячи. І з філософією. Чого вартий один лише діалог з приблизно такими репліками: «Ти що, хочеш, щоб прапор Імперії здійнялося над усією Галактикою?» — «Можна бути вільним під будь-яким прапором». Це, між іншим, програмну заяву, не надто характерне для «Зоряних воєн», зате дуже важливе сьогодні. Автори цієї кіносерії ніколи не забувають, в який час «живуть» їхні фільми».
«Ізгой-один. Зоряні війни: Історії». Відео про створення фільму «Життя в далекій Галактиці» російською мовою

Антон Долін: ««28 панфіловців» у космосі»

У них різний вік, стать, раса, соціальний статус і бекграунд. Але вони б’ються разом. Кожен готовий покласти життя за перемогу благородного загальної справи у боротьбі з високоорганізованим і нещадним ворогом. Снаряди рвуться все ближче, супротивники в однакових касках йдуть стіною, але герої не здаються. Дыщ, бдыщ, канонада, вибух, а ось затишшя, і в нього вривається пронизлива, на розрив аорти, оркестрова музика. А ля гер ком а ля ґер. Я затримаю їх, нічого! Один за всіх, а всі за одного. З нами — Сила. У чому сила, брат? Зрозуміло, в правді! Ім’я наше невідомо, зате наш подвиг безсмертний. Можливо, ви вирішили, що мова йде про фільм «28 панфіловців», але ні — про нову картину з серії «Зоряні війни», що отримала назву «Ізгой-один» і грозящейся стати найкасовішим блокбастером зими. Втім, різниця між ними незначна. Якщо ви бачили «28 панфіловців», можете зекономити на квитку на «Ізгоя-один». А якщо вам дуже сподобалися «Панфіловців», тепер саме час з’ясувати, як аналогічні завдання вирішує Голлівуд з його колосальними можливостями».

Фелісіті Джонс в ролі Джин Эрсо

Сергій Кощеєв: «Кращі спецефекти кіносерії»

Кілька речей все ж виділяються на загальному тлі. По-перше, це акторський склад: Фелісіті Джонс, Дієго Луна і Різ Ахмед дуже добре вписуються і привносять в досить куці образи переконливість і іскру, на Мадса Міккельсена, хоча його мало, дивитися все одно приємно, а наш улюблений Бен Мендельсон блищить в ролі дріб’язкового лиходія. Ну і, звичайно, спецефекти: мабуть, вони тут кращі за всю історію франшизи, винахідливі і страхітливі (сцена перевірки Зірки Смерті — саме величне видовище року, а-ля планета води з «Интерстеллара»)».

Мадс Міккельсен у фільмі «Ізгой-Один»

Олексій Литовченко: «На війні як на війні»

Так, Гарет Едвардс не збрехав і не прикрасив, це дійсно військове кіно, яке відкривається точь-в-точь як «Безславні виродки», що відразу багато що прояснює. Не секрет, що і Джордж Лукас, та інші демиурги далекої-далекої галактики, вимальовуючи образ Імперії, надихалися Третім рейхом. У «Пробудженні Сили» Джей Джей Абрамс від легких натяків перейшов до зовсім прозорим, Едвардс ж пішов ще далі. В його творінні є трудові табори, окуповані території, геноцид (звичайно, він і в «Новій надії» був присутній, але майже незримо), справжні танкові бригади і розрізнені протиборчі сили, майже не здатні скооперуватися для відображення імперської «фашистської» загрози. І ще, здається, щось на зразок відкритого міста є».
«Ізгой-один. Зоряні війни: Історії». Дубльований фрагмент «Вас рятують»

Наталія Григор’єва: «Чистої води задоволення»

Нові обличчя і нові подробиці непогано оживляють сагу, завмерлу напередодні виходу VIII епізоду, якого у світі чекають з нетерпінням і острахом. «Ізгой» в цьому плані дає перепочити. Тим більше що рівень умовності тут часом зашкалює і нагадує російське військове кіно останніх років – відсутність чіткої логіки і причинно-наслідкових зв’язків, як відомо вітчизняному глядачеві, легко замінити героїчним поривом. Місцями смішно, але не критично, з огляду на загальний формат та жанр фільму, його мета та місце в «Зоряних війнах» – як кажуть, та й буде з ними Сила. Ніяких одкровень і невиправданих очікувань, тільки чистої води задоволення від спостереження за фантастичним атракціоном, в якому вдосталь і батальних сцен, і задушевних розмов, і голлівудських зірок».
«Ізгой-один: Зоряні війни: Історії». Дубльований трейлер

4132
0