Які фільми і актори поборються за «Оскар»-2018? Огляд «Індустрії кіно»

Мабуть, найбільша інтрига «Оскара» в цьому році – який фільм американські кіноакадеміки визнають кращим? У головній категорії є два фаворита.

Какие фильмы и актёры поборются за «Оскар»-2018? Обзор «Индустрии кино»

«Форма води»

У списку номінантів – казка Гільєрмо дель Торо «Форма води». Зворушлива історія кохання німий прибиральниці і іхтіандра, над яким ставлять жорстокі наукові експерименти, вже отримала престижні призи. Так, картина взяла «Золотого лева», головну нагороду Венеціанського фестивалю. Гільдія продюсерів і Гільдія режисерів теж відзначили роботу дель Торо, і, до речі, їх думка частіше всього співпадає з волею кіноакадеміків. «Форма води» лідирує за кількістю номінацій, у фільму їх 13.

Річард Дженкинкс, виконавець ролі Джайлза:Події фільму розвиваються в 60-е. То був час репресій в Сполучених Штатах, на мій погляд. Тоді не можна було відрізнятися від більшості, бути іншим. Люди були змушені приховувати, хто вони насправді, жити у брехні. Якщо ти не міг говорити, як головна героїня Еліза, тебе теж не брали. Тому для Гільєрмо було так важливо перенести історію в той час».
Трейлер фільму «Форма води»

«ТРИ БІЛБОРДА НА КОРДОНІ ЭББИНГА, МІССУРІ»

Кримінальна драма Мартіна Макдонаха «Три білборда на кордоні Эббинга, Міссурі» – теж в числі фаворитів. У центрі оповідання – доведена до відчаю Мілдред, яка бореться за те, щоб поліція відновила пошуки вбивці її дочки. Виконавиця головної ролі у фільмі – Френсіс МакДорманд – була названа найкращою Британською кіноакадемією та Гільдією акторів, а ще актриса удостоїлася «Золотого глобуса». МакДорманд номінована на «Оскар», за оцінками експертів, шанси на перемогу у неї високі.

Сем Рокуелл про «Три білборда на кордоні Эббинга, Міссурі»

«Тоня проти всіх»

На «Оскар» за кращу жіночу роль претендує і Марго Роббі – зірка біографічної драми «Тоня проти всіх». Марго грає фігуристку Тоню Хардінг – першу американку, яка змогла стрибнути потрійний аксель. Тоня прославилася не лише досягненнями в спорті, але і тим, що опинилася в центрі скандалу – колишній чоловік організував напад на її конкурентку.

Марго Роббі, виконавиця ролі Тоні Хардінг:Коли я вперше читала сценарій і ще не розуміла, що мова йде про реальну людину, я подумала, що головна героїня – закінчений невдаха. Ця гонитва за американською мрією, коли здається, що ось-ось і ти на п’єдесталі, але перемогу забирають в самий останній момент. В цьому було щось неймовірно трагічна. Але при цьому відчувається гнучкість, життєстійкість Тоні – це завжди так захоплює мене у жінок, та й чоловіків теж».
Марго Роббі про фільм «Тоня проти всіх»

«Темні часи»

У боротьбі за «Оскар» бере участь Гері Олдман. У драмі «Темні часи» він виконує головну роль – тільки прийшов до влади Вінстона Черчілля. Перші тижні на посаді прем’єр-міністра видалися для Черчілля особливо важкими. Тоді, влітку 40-го, німці почали масштабний наступ на Великобританію.

Трейлер фільму «Темні часи»

«Дюнкерк»

Саме Уїнстон Черчілль дав наказ, щоб почалася евакуація з французького Дюнкерка – в травні 40-го року там потрапили в оточення британські і союзні війська. Про те, як проходила рятувальна операція, розповідає фільм Крістофера Нолана «Дюнкерк». Картина претендує на 8 нагород, в тому числі за кращу режисуру. У світовому прокаті «Дюнкерк» зібрав півмільярда доларів і заслужив третє місце в списку найкасовіших фільмів про Другу світову.

Режисер, сценарист, продюсер Крістофер Нолан:Одна з центральних тем фільму – це механізм виживання, точніше, як по-різному люди проявляють себе перед обличчям смертельної небезпеки. Але цей примітивний інстинкт у колективних масштабах породжує героїзм, разом людям легше подолати страх, вони стають сильнішими. У всій історії Дюнкерка саме це мене надихає найбільше».
Нолан і зірки «Дюнкерка» розповідають про фільм

«Той, що біжить по лезу 2049»

Фантастичний екшен «той, що Біжить по лезу 2049» – продовження культової картини 82-року – теж бере участь у «оскарівської» гонки. У фільму канадського постановника Дені Вільньова п’ять номінацій, у тому числі за кращу роботу оператора.

Режисер Дені Вільньов:
Дія фільму відбувається в майбутньому, коли з допомогою технологій створюють нових, штучних людей. Мені не по собі від того, що у фільмі пропонує біоінженерія. Хіба це добре – так створювати людей? Чи достатньо ми, людство, дозріли для цього? І для мене відповідь очевидна – ні. У всіх нас – труднощі з самими собою, один з одним. Ми не можемо і не повинні відігравати ролі богів».
Вільнев, Гослінг і Форд розбирають «Біжить по лезу 2049»

«Ферма «Мадбаунд»»

Вперше за всю історію «Оскара» на звання «кращого оператора» претендує жінка. Це – Рейчел Моррісон за фільм «Ферма «Мадбаунд»». Рейчел затребувана в Голлівуді, її останній проект – кінокомікс «Чорна пантера», який вийшов у російський прокат цього тижня.

Трейлер фільму «Ферма «Мадбаунд»»

«Нелюбов»

Найбільше хвилювання у російського глядача пов’язана з номінацією «Найкращий фільм іноземною мовою». На нагороду американських кіноакадеміків претендує наш фільм – «Нелюбов» Андрія Звягінцева. Це – історія про болісне розлучення, про те, що відчуває дитина, коли батьки розлучаються. Звягінцев вже претендував на «Оскар» три роки тому, але тоді його «Левіафан» поступився «Іде» польського постановника Павла Павліковського.

Режисер Андрій Звягінцев:»Нелюбов» – це пряма вказівка, адресу тієї безодні порожнечі, де у нас тільки мрії про власне щастя і ніякого уваги до іншої людини. Після того як готовий фільм, мені журналісти розповідають, що «Олена» – це плита драма, пояснюють, що є такий жанр, а в «Нелюбові» – елементи трилера. Я цими категоріями зовсім не апелюю, на майданчику я не працюю з цими речами, просто розповідаю історію».
Трейлер фільму «Нелюбов»

2604
0