Чи варто дивитися «Форму води»? Відповідають критики

«Форма води» — романтична і жорстока казка від режисера «Хеллбоя», «Лабіринту фавна» і «Багряного піку». У Дель Торо вже давно своя армія шанувальників, однак жоден його попередній фільм не заслужив такого одностайного схвалення критиків, як «Форма води». Вже очевидно, що картина буде серед «оскарівських фаворитів. Втім, у російських критиків є не тільки свої «за», але і «проти».

Стоит ли смотреть «Форму воды»? Отвечают критики

СЕРГІЙ СИЧОВ («ФІЛЬМ ПРО»)

Фільм «Форма води» дуже гарний. Уявіть, що Амелі закохалася в Іхтіандра, причому дія відбувається в 1962-му році, саме в рік, коли вийшов радянський фільм про людину-амфібію. Дель Торо стверджує, що він про нього не чув, але такі збіги дуже віриться».

АНТОН ДОЛІН («МИСТЕЦТВО КІНО»)

Якщо для Лавкрафта предвестьем прийдешнього апокаліпсису було відкриття інших, «сатанинських», релігійних, культів і ціннісних систем, то дель Торо захоплений існуванням нелюдських уявлень про добро і зло, любов і жорстокості, які в його фільмі втілює Амфібія».

АНДРІЙ ПЛАХОВ («КОМЕРСАНТ»)

«Форма води», хоч і має бюджет в $20 млн, теж із числа стовідсотково авторських кінотворів, що володіють кришталево чистою формою. Як і всі чарівні казки, вона пронизана жорстокістю і кілька збоченим еротизмом, що і дорослі не всі зчитують. Однак на сюжетному рівні фільм елементарний і цілком доступний дитині, хоч і забезпечений в Росії віковим рейтингом 18+».
Трейлер «Форми води»

СТАНІСЛАВ ЗЕЛЬВЕНСКІЙ («АФІША»)

Тут надлишок сентиментальності в самому поганому голлівудському розумінні: Дженкінс настільки нудотний, що його можна шматочками додавати в чай, Октавія Спенсер в сто перший раз грає одну і ту ж роль, початок і зовсім нагадує картину «Амелі». Але коли справа доходить до справжньої пристрасті режисера, монстрів, у фільмі миттю з’являється і глибина, і поезія, і дотепність. В одному з тих епізодів, де герої по складах пояснюють глядачеві, про що фільм, Еліза повідомляє сусідові, що вона і чудовисько схожі: самотні, оточені ворожим світом».

НАТАЛІЯ ГРИГОР’ЄВА («НЕЗАВИСИМАЯ ГАЗЕТА»)

Навіть наявність політичного і соціального шару в цьому сценарії – того, що завжди важливо, а то і першочергово для режисера дель Торо – не допомагає. Цей реальний світ, переживає агонію («час вийшов», очевидно, ще в 60-х), так прикрашений зовні, що стає нереальним, якимось мальованим і позбавленим навіть кінематографічної глибини і драматизму. «Вода», але дійсно гарної форми».
Трейлер «Форми води». 18+

22870
2