Кінозірки, яких ми втратили в 2016 році: огляд «Фільм Про»

Високосний рік пройшов по планеті Земля занадто важкою ходою, викосив з наших рядів цілий ряд незамінних людей. Вірніше, звичайно, кожна людина незамінний, але саме після смерті цих знаменитостей ми відчуваємо особливе почуття сирітства.

Кинозвёзды, которых мы потеряли в 2016 году: обзор «Фильм Про»

Девід Боуї

Це один з перших важких ударів, які завдав нам 2016-й рік. Боуї помер, ледве встигнувши випустити альбом Blackstar, який багато хто сприйняв як прощання з нашим світом. Серед особистостей ХХ століття Боуї — одна з найбільш значних. Це людина, на яку вплинуло все, що відбувалося навколо нього, — і яка вплинула на всіх, хто хоча б краєм ока побачив його на сцені чи краєм вуха почув дивовижну музику. Боуї перетворив себе в персонаж, залишаючись при цьому індивідуальністю. Надів маску, залишивши собі лише неповторний блиск очей. У кіно він не тільки писав музику, але і грав сам, причому всі фільми з його участю відразу ставали культовими – від рокьюментари про Зіггі Стардаста до лялькового «Лабіринту». Без Боуї світ став зовсім сірим.

Трейлер фільму «Лабіринт»

Леонард Коен

У цій симетрії є щось зловісне, але розпочавшись зі смерті Боуї рік неначе навмисно йшов до смерті Коена, великого романтика, видатного поета, чия естетика півстоліття тримала світ в напруженому очікуванні кожного його нового слова. Здається, що його пісні звучать навіть у тих фільмах, в яких взагалі немає музики, тому що вони перетворилися в енергію, проходить прямо в душу, минаючи всі фізичні носії. І все ж від олтмановского «Маккейба і місіс Міллер» до «Природжених вбивць» і навіть недавній казки «Пітт і його дракон» голос Коена можуть почути навіть непосвячені. «Я готовий, Господи!» — заспівав він на останній платівці. І пішов.

Леонард Коен (Photo by Michael Loccisano/Getty Images)

Прінс

Ще одна грандіозна втрата, пов’язана з музикою. Прінс був не тільки поп-зіркою, але й успішним композитором в кіно. Символи його визнання в цій області – «Оскар» і «Золотий глобус», не рахуючи, зрозуміло, семи премій «Греммі». Гітарист-віртуоз, один з самих затребуваних артистів другої половини ХХ століття, Прінс здавався вічно юним і бадьорим. Його відхід теж відноситься до трагічних несподіванок.

Прінс (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Аббас Кіаростамі

Втрати кінематографа в 2016-му році теж неможливо підрахувати. Кіаростамі був для багатьох головним символом іранської «нової хвилі» і взагалі східного кіно. Улюбленець фестивальної публіки, патріарх кінематографа, людина, чиї фільми неможливо не закохатись одразу і назавжди. Він назавжди залишиться співаком ліричною смутку, кохання вище слів, прекрасного і незрозумілого самотності серед людей.

Аббас Кіаростамі (Photo by Michael Buckner/Getty Images)

Анджей Вайда

Ще один класик вищого дивізіону кінематографа. Його творчість – це вічна боротьба. При цьому всі, хто намагався задавити фільми Вайди, в результаті схилявся перед його чесністю, громадянською мужністю і проникливістю художника. Вайда був занадто вільний для країни, для епохи, так і для всього людства. Але він переміг всіх і залишив нам багату спадщину у вигляді цілого ряду шедеврів і просто дуже хороших фільмів.

Анджей Вайда (Photo by Gareth Cattermole/Getty Images)

Жак Ріветт

Один з найбільш безкомпромісних режисерів французької «нової хвилі». Поки його побратими по цеху поступово коммерциализировались або замикалися в собі, Ріветт продовжував експериментувати з кіноязиком, зібравши навколо себе віддану команду однодумців. Його фільми регулярно потрапляли в конкурси кращих фестивалів, але завжди виявлялися занадто радикальними для головних призів. Ріветта цей факт анітрохи не бентежив. Він просто спокійно продовжував працювати.

Жак Ріветт (photo by Gabe Palacio/ImageDirect)

Етторе Скола

Один з останніх класиків великого італійського кіно. Людина, чиї фільми успішно конкурували з феллиниевскими і антониониевскими, отримуючи престижні призи і стаючи подіями у шанувальників кіно. Етторе Скола – режисер дуже глядацький, він багато зробив для розвитку жанрового кіно, не отступаясь ні перед пригодницькими фільмами, ні перед романтичними комедіями.

Етторе Скола (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Німець Ян

Він був одним з найяскравіших (і похмурих) представників чеської «нової хвилі», і уряд Чехословаччини зробив все, щоб перетворити життя цього режисера в кошмар. Йому забороняли знімати кіно, він змушений був покинути батьківщину, поневірявся по різних країнах, підробляючи на самих диких роботах, щоб звести кінці з кінцями. Навряд чи всі нагороди за вислугу років, які він отримав в старості, здатні це компенсувати. І можна тільки припускати, переглядаючи його старі картини, що б міг створити цей сюрреаліст, якби йому не заважали.

Ян Нємєц (Eric Koch / Anefo; — Nationaal Archief)

Майкл Чіміно

Ще одна понівечена кінобіографія. Автор одного з найвідоміших антивоєнних фільмів «Мисливець на оленів» («Оскар» в номінаціях «Кращий фільм» і «Кращий режисер») важко пережив провал наступної картини, «Ворота раю». Будучи перфекціоністом і провокатором, Чіміно не знайшов гідної підтримки в Голлівуді. За все життя він зняв лише чотири повних метра, останній з яких датується 1996 роком.

Майкл Чіміно (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Артур Хіллер

В історії кіно він залишився як автор одного з головних романтичних фільмів усіх часів, «Історія кохання». Потім Хіллер, в основному, знімав авантюрні комедії – в радянських відеосалонах вони користувалися величезною популярністю. Паралельно Хіллер багато років очолював Академію кінематографічних мистецтв і наук – ту саму, яка вручає «Оскар». Сам Хіллер, до речі, ні за один фільм статуетки не удостоївся.

Артур Хіллер (Photo by Alberto E. Rodriguez/Getty Images for DGA)

Євген Юфит

Жива легенда, один із стовпів «паралельного кіно», яке у 80-ті роки стало основою радянського кіноавангарду. Придумав жанр «некрореализма», в якому несамовито став виробляти картини на плівці неймовірного якості і з сюжетами, які сьогодні можуть здатися пародіями на зомбі-фільми Джорджа Ромеро. Юфит завжди збирав навколо себе величезну кількість адептів, деякі з яких самі потім стали працювати в некрореалистическом ключі. Юфіта любили і знали всі, крім широкої публіки. Схоже, його це цілком влаштовувало.

Євген Юфит (Московський музей сучасного мистецтва / theoryandpractice.ru)

Альберт Філозов

У Філозова теж завжди було куди менше слави, ніж він заслуговував. Кожен радянський кіноглядач не раз бачив його на екрані, але навряд чи Філозова дізнавалися хоча б в обличчя, не кажучи вже про натовпи прихильниць на вулиці. Філозов був занадто інтелігентний для нашого кіно, тому йому воліли давати ролі другого плану. Зате фільми з його участю, що підозріло, часто ставали народними хітами. А Філозов продовжував тримати дистанцію.

Альберт Філозов (Павлишак Олексій /ТАСС)

Олексій Жарков

Зате Олексія Жаркова знали всі. Його фільмографія – це багато десятки теле — і кінофільмів, а його герої – ціла галерея нервових і сильних людей з негативною чарівністю. Жарков легко вписувався в костюмні історичні фільми, опинявся своїм у будь-якому кримінальному сюжеті, його знімали в комерційних хітах і артхаусі. Заслуженим артистом РРФСР він став ще в молодості, а народним артистом РФ – коли цю країну тільки почали так називати.

Олексій Жарков у фільмі «Палата №6»

Антон Єльчин

Зовсім юний артист, безглузда смерть, фатальна випадковість. Антон Єльчин був одним з найбільш перспективних акторів свого покоління. Ролі в блокбастерах він поєднував з авторським кіно, де йому давали іноді досить ризиковані образи – і Єльчин справлявся. До своїх 27 років Єльчин знявся в більшій кількості картин, ніж інші за все життя. У нього були мільйони прихильниць, попереду була довга кар’єра суперзірки. Досі не віриться, що все це обірвалося назавжди.

Антон Єльчин у фільмі «Зоряний шлях»

Джин Уайлдер

Вайлдеру можна було нічого не робити – і люди все одно починали реготати. Це був природжений комік, якого знімали найвидатніші комедіографи його часу. Між тим він був просто великим актором і вмів до будь комізм додати, наприклад, нотку жаху. Чого варта тільки одна його невелика роль в зловісному трилері «Бонні і Клайд» — її вже точно забути неможливо.

Джин Уайлдер в фільмі «Бонні і Клайд»

Алан Рікман

Талант Рікмана і його неймовірну харизму відзначають усі, хто його знав. Але для мільйонів глядачів він став єдиним і неповторним втіленням самого суперечливого персонажа кіносерії про Гаррі Поттера. Його Снэйп, незважаючи на всю свою похмурість, відразу привертає до себе увагу, і не буде великим перебільшенням сказати, що саме він є центральною фігурою ранніх фільмів про пригоди юного чарівника. Це було повне перевтілення, яку рідко зустрінеш у масовому кіно. Абсолютний талант.

Алан Рікман у фільмі «Гаррі Поттер і Філософський камінь»

13593
1