Критики оцінили «Салют-7». Перші відгуки

Ще до виходу в прокат стало ясно, що «Салют-7» — фільм-подія. Його будуть дивитися, обговорювати, про нього будуть сперечатися – як було, наприклад, з «Екіпажем» і «Тяжінням». Першими своєю думкою поділилися кінокритики – «Фільм Про» зібрав їх рецензії.

Критики оценили «Салют-7». Первые отзывы

КРИТИКИ ПРО СЮЖЕТ І НАСТРІЙ «САЛЮТ-7»

АНТОН ДОЛІН (ВЕСТИ FM)

«Салют-7» — прекрасний благородний фільм, в якому дотримання жанру — як трилера, так і виробничого роману — не вступає в протиріччя з цікавістю, а слідування реаліям часу — фантазії сценаристів і режисера. Цю масштабну і багато в чому новаторську для вітчизняного кіно стрічку будуть порівнювати з заморської «Гравітацією». Але якщо говорити про безпосереднє враження від картини, воно може бути по-справжньому сильним і емоційним».

Лариса Малюкова («Нова газета»)

З смислових речей сподобалася опозиція «земля—небо». Якщо внизу в ЦУПе альтернативі «репутація» або «людське життя» вибирають честь держави (а нехороші військові вимагають ще і підірвати станцію разом з людьми, щоб не дісталася ворогу), то в небі перемагає людяність. І ось ще. Коли техніка відмовляє — космос освоюється вручну: руками відкручують, замерзлими пальцями пов’язують, стикують, збирають ганчірками воду після того, як станція відтанула».

Рогова Анастасія («Известия»)

Перед режисером і сценаристом стояло непросте завдання: дві години утримувати увагу глядача подіями в замкнутому просторі станції. Рутина в космонавтиці нудна, як і скрізь: лагодити станцію — не світ в червоному плащі рятувати. Тобто основне напруга належало створити за рахунок людської драми космонавтів, яким доводиться зібрати всю волю в кулак, щоб повернутися додому до сім’ям».

КРИТИКИ ПРО ВІЗУАЛЬНІ ЕФЕКТИ «САЛЮТ-7»

ОЛЕНА СОЛНЦЕВА («ВЕДОМОСТИ»)

У плані технології «Салют-7» виглядає куди крутіше, ніж «Час перших»: оператор Сергій Астахов зробив зйомки сцен в космосі і всередині орбітальної станції вельми переконливими. Якщо їм не вистачає ефектності «Зоряних воєн», то за ступенем напруги вони цілком здатні захопити будь-якого глядача в кінотеатрі. І вже точно не здаються знятими в павільйоні. Не випадково Сельянову все ж вдалося домовитися з кінотеатрами системи IMAX про показ фільму в цьому форматі».

костянтин шавловський («Коммерсантъ»)

Відразу зрозуміло, що з графікою у «Салют-7» все в порядку: на фільми про космос йдуть все-таки заради космосу, і він тут не гірше, ніж в американських космічних блокбастерах. Більш того, космосу тут навіть більше, ніж, наприклад, в «Гравітації»: 40 хвилин зйомок в невагомості, 20 з яких — у відкритому космосі (цей кінематографічний рекорд поставив відомий своїми технічними винаходами оператор Сергій Астахов, який зняв «Брата» і «Брата-2»).

БОРИС ІВАНОВ (FILM.RU)

Чого жанр не допускає, так це слабких спецефектів, а з ефектами у фільму все в повному порядку. Оператори, каскадери, художники, звичайно, провідні актори переконливо переносять глядачів в космос, де в невагомості верх не відрізняється від низу, а вода не розтікається по підлозі, а збирається в літаючі краплі».

дмитро карпюк (the hollywood reporter)

Треба визнати, що завдяки операторській роботі Сергія Астахова космічні зйомки тут вдалися не гірше, ніж в куароновской «Гравітації». Від перекидів акторів всередині і ззовні станції в IMAX цілком можна відчути легке запаморочення».

КРИТИКИ ПРО ПОЄДНАННЯ РОЗМАХУ І ЛЮДЯНОСТІ В «САЛЮТЕ-7»

СТАС ТЫРКИН («КОМСОМОЛЬСКАЯ ПРАВДА»)

Більше всякої комп’ютерної графіки у фільмі режисера Клима Шипенко, сценаристів Меркулової та Чупова і цілої гвардії кращих російських продюсерів вражає те, що в центрі цієї технічної космічної саги — все-таки людина. У російських блокбастерах, на відміну від американських, авторів (відображають національний менталітет) вкрай рідко турбують життя і доля однієї людини. Це у них — «Врятувати рядового Райана» і сотні інших фільмів аж до недавнього «Марсіанина», в якому всі НАСА стоїть на вухах, щоб повернути на Землю одного астронавта. Наших художників більше хвилюють полиці, ешелони, у крайньому випадку — роти. Незважаючи на назву, «Салют-7» присвячений аж ніяк не порятунку космічної станції. Адже, за словами одного з героїв, вона являє собою лише «купу заліза».

СУСАННА АЛЬПЕРІНА («РОСІЙСЬКА ГАЗЕТА»)

Перше враження від побаченого — фільм для вітчизняного кінематографа, безперечно, подія. Він поповнив досить нечисленний ряд картин, присвячених славної історії нашої космонавтики. А тим в цій галузі — знімати — не перезнімати. Не дарма ж нас називали «піонерами в космосі». У фільму солідний склад консультантів — космонавти Сергій Крикальов і Олександр Лазуткін, глава «Роскосмосу» Ігор Комаров та інші представники галузі. А на фінальних титрах — ще й кадри кінохроніки — реальна історія екіпажу і станції «Салют -7».

сергій сичов (filmpro)

Глядачі підуть не на жанр, не на зірок і не на тему. Вони підуть на красу, яку обіцяють промо-ролики фільму, і обіцяють справедливо. Причому красу такого рівня, який зобов’язує вибирати для перегляду IMAX, шукати найбільший екран. Істотна частина дії відбувається в невагомості, і для створення правильного ефекту команда фільму розробила складну систему тросів, на яких під час зйомок літали актори, проводячи багато годин у положенні вниз головою, хоча коли дивишся, здається зовсім природним, що люди в космосі відштовхуються від стін і вільно пливуть. Кожен кадр «космічного» зображення, як «інтер’єрного», так і «екстер’єрного», хочеться зупиняти і розглядати знову і знову».
Трейлер «Салют-7»

27038
0