Кращі ролі Леонардо Дікапріо за 30 років: огляд «Фільм Про»

Один з найвідоміших нині живих акторів. Замкнута людина, який не надто прагне спілкуватися з журналістами. Людина, що створив на екрані настільки не схожі образи, що у кожного глядача є свій Леонардо Дікапріо. Спробуємо згадати, що вдалося йому найкраще.

Лучшие роли Леонардо ДиКаприо за 30 лет: обзор «Фильм Про»

Життя цього хлопця

Леонардо Дікапріо, як відомо, почав зніматися з двох років, батьки з задоволенням прилаштовували сина в телешоу, рекламу і серіали, в нього досить швидко навіть з’явився власний агент. Дікапріо став відомий, отримував нагороди за свої ролі, навіть з’явився в серіалі «Санта-Барбара». Але всього цього хлопчикові було явно мало, та і йому була уготована зовсім інша життя. Вона почалася, коли Леонардо досяг сімнадцятирічного віку. Сам Роберт Де Ніро відібрав його серед 400 інших юнаків на головну роль у фільмі «Життя цього хлопця». Дікапріо мав грати з ним в парі, і юний актор впорався блискуче, що було відзначено американськими критиками. Проблемний хлопчик, який конфліктує з проблемним вітчимом, живе з проблемною матір’ю і дружить з проблемним однокласником-гомосексуалістом ще випробування для молодого, нехай і професійного артиста. Дікапріо пустив у хід експресію – і переміг.

Трейлер фільму «Життя цього хлопця»

Що гризе Гілберта Грейпа?

Зіграти в парі з Деніро головну роль у 17 років – це не межа мрій? Але в тому ж 1993 році про Дікапріо дізнався весь у зв’язку з картиною, де він зіграв в парі з тоді вже суперзіркою Джонні Деппом. Депп теж подивився багато молодих акторів і теж вибрав Дікапріо серед багатьох інших кандидатур, і роль у Леонардо була теж дуже складна – недоумкуватий підліток, з яким його старшому брату потрібно постійно шукати контакт. Зіркою був Депп, а у Дікапріо роль явно другорядна, але єдина номінація на «Золотий глобус» і «Оскар» була саме в юного актора, і з цього моменту Дікапріо увійшов в число обраних: перед будь-якою згадкою його імені у пресі ставилася пометочка про його причетність до головної національної кінопремії.

Трейлер фільму «Що гризе Гілберта Грейпа?»

Щоденник баскетболіста

Стрітбол, дівчатка, бійки, наркотики – настав час Дікапріо зіграти цього юнака-поганця, але не простого, а дуже талановитого хлопця з майбутнім. До якого треба ще дожити, особливо враховуючи постійні галюцинації, де він розстрілює людей з рушниці. Для мільйонів глядачів цього фільму було очевидним, що з хлопчини, до якого домагається в душовій його тренер, зросте відомий поет і музикант Джим Керрол. Але Дікапріо настільки злився з роллю, що про Кэрроле все швидко забували: перед глядачами був згусток нервів, який проживав на екрані одну прикордонну ситуацію за іншою.

Трейлер фільму «Щоденник баскетболіста»

Повне затемнення

Дікапріо тут не міг грати не на межі: його затвердили на роль після того, як раніше отримав її Рівер Фенікс помер від передозування, і навряд чи хтось розраховував, що Дікапріо зможе її гідно замінити. До речі, вважається, що і в «Щоденник баскетболіста» повинен був грати Фенікс, але насправді той відмовився, бо вже не зміг би переконливо зображати 15-річного хлопця. А ось Артюр Рембо йому підходив як не можна до речі, і в тому, як цей образ втілив Леонардо Дікапріо, є ледь вловимий відтінок реквієму по геніальному колезі. Роль Рембо як друга і коханця Поля Верлена, передбачала певну сміливість, але Дікапріо її було не позичати. Комерційного успіху у фільму не було, але статус культового він зберігає й донині.

Трейлер фільму «Повне затемнення»

Ромео + Джульєтта

З цієї картини почався новий період у житті Дікапріо. Якщо до цього він був актором «дорослого», драматичного кіно, яке більше любили критики, ніж широкі маси, то тепер він перетворився на героя-коханця, з яким сохнуть школярки всіх країн. Шекспірівський текст став приводом для молодіжного постмодерністського блокбастера з гарматами і поцілунками. Дікапріо тут грає трохи менш тонко, ніж раніше, але емоційний градус він не знизив. Сцена смерті Меркуціо зіграна ним на межі людських можливостей, і вже через неї картину варто подивитися.

Трейлер фільму «Ромео + Джульєтта»

Титанік

Не в суперзірки, а відразу на перше місце серед всіх і вся – після «Титаніка» Дікапріо з людини перетворився у символ, малюнок на футболці, мрію всіх жінок Землі незалежно від віку. Ретро-мелодрама про бідного художника, що закохався в аристократку з першого класу пароплава «Титанік», несподівано навіть для авторів фільму стала касовим рекордсменом за зборами за всю історію кіно. Більше того, стала феноменом масової культури, рубіжної її точкою при переході в XXI століття і одночасно містком між поколіннями, тому що над трагічним коханням юної парочки плакали всі віки.

Трейлер фільму «Титанік»

Знаменитість

Шукав чи Дікапріо саме такої слави? Навряд чи. Бо що більше він ні разу в житті не зіграв закоханого юнака, так і закоханого чоловіка, як це передбачає комерційне жанрове кіно, теж. Такий акторської аскези світ ще не бачив. Були пара випадків, які можна назвати винятками (причому провальними винятками), але в цілому Дікапріо собі не зраджував. І незабаром після «Титаніка» підтвердив серйозність своїх намірів, зігравши у Вуді Аллена, що для будь-якого актора є знаком найвищої якості. Тому Дікапріо зіграв роль другого плану, та ще й таку, яку багато хто вважає самопародией: у молодої кінозірки їде дах від звалилася раптом слави. Дікапріо в житті дуже серйозна людина, але пожартувати над собою завжди готовий. І Вуді Аллен у цьому йому дуже допоміг.

Леонардо Дікапріо у фільмі «Знаменитість»

Банди Нью-Йорка

Кілька років після «Титаніка» Дікапріо ніби не міг знайти собі місця в кінематографі. Все, що йому пропонували, було або повторення пройденого, або комерційні вироби, де грати йому було нічого і просто не цікаво. Поворотний момент в його кар’єрі стався, коли Мартін Скорсезе, який теж уже не перший рік перебував у черговому творчому кризі, покликав Дікапріо зніматися в «Банди Нью-Йорка» — жорстокий і монументальний фільм про те, що таке імміграція в США. Леонардо Дікапріо ще ніколи до цього не грав такого брутального персонажа, ніколи не грав лідера, ніколи не влаштовував на екрані бійню. Глядачі всього світу спершу сторопіли, а потім прийшли в неймовірний захват від цього видовища. Хоча серед 10 оскарівських номінацій фільму не знайшлося жодної для Дікапріо, стало зрозуміло, що цю дружбу треба продовжувати і зміцнювати.

Трейлер фільму «Банди Нью-Йорка»

Відступники

Примітний приклад цієї колаборації – рімейк гонконгського поліцейського бойовика, теж жорсткий, безкомпромісний, але зроблений не монументально, а динамічно, як ніби не живим класиком, а нервовим молодим генієм. Неймовірна кількість зірок у компанії з Дікапріо не затьмарили його достоїнств гри. За роль копа під прикриттям він отримав номінацію на «Золотий глобус», але «академіки» його знову проігнорували. У цей момент неприсуждение Дікапріо статуетки вже вважалося не стільки несправедливим, скільки просто смішним.

Трейлер фільму «Відступники»

Початок

Незважаючи на те, що фільм миттєво став культовим, залишаючись ще й комерційним хітом, стало зрозуміло: Дікапріо знову ніби нічого грати. Не надто цікаво. Просто бути героєм трилера, просто брати участь у масштабних екшн-сценах, наповнених спецефектами, і просто грати драму в тих обсягах, які може собі дозволити комерційне кіно, — нудно. І хоча поряд з «Початком» стоїть ще один примітний фільм «Острів проклятих», Дікапріо там не демонструє нічого нового в порівнянні зі своїми минулими роботами. Зрозуміло стало тільки те, що він все сильніше тяжіє до негативних, а не просто складним персонажам.

Трейлер фільму «Початок»

Джанго вільний

А антигероєм краще всього бути у Тарантіно. Такого мерзотника в кар’єрі Дікапріо ще не було: при вигляді його кровожерливого плантатора рука у глядача сама тягнеться до кобури, навіть якщо її насправді немає. Говорили, що «Оскар» за роль другого плану у Дікапріо вже в кишені, але Академія вважала за краще не помітити цей фільм, куди більш яскравий, ніж обласканий їй в наступному році «12 років рабства» на ту ж тему.

Трейлер фільму «Джанго звільнений»

Великий Гетсбі

Тут Дікапріо несподівано з’явився в абсолютно новому образі. Дійсно, кращої кандидатури на роль Гетсбі придумати було б неможливо, а враховуючи, що і сам фільм схожий на виклад книги Фітцджеральда немов би від імені Гетсбі, «Оскар» як ніби сам плив Дікапріо в руки. І знову – нічого, незважаючи на теплий прийом фільму в Каннах, де він відкривав фестиваль.

Трейлер фільму «Великий Гетсбі»

Вовк з Уолл-стріт

Тема фінансових махінацій Академії куди цікавіше і куди ближче, тут у Дікапріо вийшло пройти хоча б в номінанти. У фільму був величезний фінансовий успіх, Дікапріо тут грає вмілого і хитрого ділка, який грає на біржі, заробляє за допомогою команди авантюристів мільйони і провідного самий розгнузданий спосіб життя, який тільки можна уявити.

Трейлер фільму «Вовк з Уолл-стріт»

Вижив

Овіяний міфами та легендами фільм, що описує фантастичну історію помсти, приніс Дікапріо довгоочікуваний тріумф – «Оскар». Неправдоподібну історію, як ніби гротесковий переказ північних повістей Джека Лондона, Дікапріо зіграв так, як ніби це документальна зйомка його особистого подорожі через неможливе. Академіки, яких не чіпав драматичний талант артиста, завжди дуже цінували подолання фізичних перешкод, і хоча Дікапріо не худнув для ролі на 30 кілограм, такі виснажливі умови для США рідкісні. З тих пір, правда, «Оскар» позбувся головної інтриги, яка довго підігрівала інтерес до нього.

Трейлер фільму «Вижив»

Врятувати планету (Перед потопом)

Зі сцени Дікапріо заговорив не про свій шлях у кінематографі, а про екологічні проблеми. У 2014 році актор був призначений послом миру ООН з питань клімату, і було зрозуміло, що ця проблема вже давно займає його куди більше, ніж кінематографічні ярмарку марнославства. У новому документальному фільмі він розповідає про свої відкриття, і хоча в кадрі опиняються то знімальний майданчик «Вижив», Дональд Трамп, зрозуміло, що Дікапріо віддався боротьбі з глобальним потеплінням з усією властивою йому пристрастю. І, ймовірно, якщо б у нього запитали, який свій фільм він вважає головним, він назвав би цей. Між іншим, «Оскар» одного разу вже дістався документального фільму про глобальне потепління, так що у наступній церемонії тепер теж є інтрига, і знову – завдяки Дікапріо.

Трейлер фільму «Врятувати планету»

63117
1