«Астральні тіла б’ють астральні фізіономії»: Російські критики оцінюють «Доктора Стрэнджа»

28 жовтня в рамках попередніх показів стартує новий фільм студії MARVEL – «Доктор Стрендж», головну роль в якому зіграв британський актор, зірка серіалу «Шерлок», Бенедикт Камбербетч. У нашому огляді ми зібрали найбільш яскраві відгуки російських кінокритиків про цю картину.

«Астральные тела бьют астральные физиономии»: Российские критики оценивают «Доктора Стрэнджа»

Антон Долін: «З «Доктором Стренджем» студія MARVEL зайшла на територію «Матриці» і «Початку»»

З «Доктором Стренджем» студія MARVEL зайшла зовсім далеко, на територію не тільки «Матриці» і «Початку» (порівняння з двома революційними картинами напрошуються навіть після перегляду трейлера), але і Кастанеди з Лавкрафтом. Головна цінність фільму, проте, у тому, що він вийшов настільки ж багатошаровим, що ті реальності, в яких розгортається дія. Тобто любителі езотеричного знання побачать тут притчу про ініціації, а ненависники — злий кислотну пародію на таку притчу. При цьому для обох категорій, як і для самих численних глядачів — підлітків, — «Доктор Стрендж» залишиться лихим бойовиком з чудово поставленими бійками і передовими спецефектами. Навіть астральні тіла тут вилітають з фізичних тіл, в основному для того, щоб набити один одному астральні фізіономії».
Трейлер фільму «Доктор Стрендж»

Борис Іванов: «Під час боїв чародії «Стрэнджа» перекроюють реальність»

Це не банальне чарівне полотно, в якому маги кидаються файерболами і крижаними стрілами. Під час битв чародії «Стрэнджа» перекроюють реальність. Вони перетворюють стіни до стелі, а коридори – в затягують колодязі. Вони схрещують всесвіти і маніпулюють порталами і часом. «Ми переписуємо вихідний код Всесвіту», – пояснює своє мистецтво героїня Суінтон скептику Стрэнджу. І вона, і її колеги справді творять таке, що не снилося навіть Нео з «Матриці» і персонажам «Початку». Мауріц Ешер розплакався б від захвату, якщо б побачив, як голливудцы розвинули ідеї його «неможливих» ілюстрацій».

Ілля Радаєв: «Для когось «Стрендж» стане першим супергеройських фільмом»

«Доктор Стрендж» — це фактично самостійна історія, тобто з киновселенной MARVEL фільм пов’язаний лише формально. Не варто очікувати численних камео смутно знайомих персонажів і відсилань до інших фільмів. Як «Людина-мураха» або «Вартові галактики», «Доктор Стрендж» — з тих картин киновселенной, що легко дивитися людям непосвяченим; більше того – цілком можна уявити щасливого глядача, для якого «Стрендж» стане і зовсім першим супергеройських фільмом. Це самобутня історія; тут мало персонажів і зайвих деталей; щоб зрозуміти зав’язку, кульмінацію і розв’язку, необов’язково звертатися до енциклопедії Marvel. Явно не випадковість і те, що «Доктор Стрендж» йде менше двох годин – це один з найкоротших кинокомиксов. Помірний хронометраж легко пояснити все тим же: сценаристам не довелося вміщатися в один фільм близько 20 супергероїв».
Ролик про зйомки фільму «Доктор Стрендж»

Олексій Комаров: «Фільм Дерріксона вийшов абсолютно неземним»

Хмарочоси, перевертаються догори дригом, стискаються і розтягуються, ніби гумові, машини мчать угору суворої вертикалі, а люди сиплються в бездонну прірву, поки чарівники метушаться із задзеркалля і назад з чарівної амуніцією напереваги. Звичні перестрілки, мордобій, автогонки і розборки з воєнщиною, мабуть, залишилися в одному з тих світів, звідки Стрэнджу вдалося благополучно злиняти — фільм Дерріксона вийшов абсолютно неземним, і закони гравітації, як і душевний спокій публіки, йому до лампочки».

Андрій Подшиб’якін: «Так, без постмодерністських дурниць, супергеройське кіно не знімають десять років»

Це дуже чітка, дуже зрозуміла і драматургічно бездоганна історія, написана строго по Джозефа Кемпбелла: ось герой, ось раптовий злам всіх його життєвих парадигм, ось переродження під керівництвом наставника (блискуча Тільда Суїнтон), ось антагоніст (блискучий Медс Міккельсен) і його зрозумілий план, ось кульмінаційна битва. В кадр випадково не заходить Тоні Старк. Герої не б’ються за зайву секунду екранного часу. Так, без постмодерністських дурниць, супергеройське кіно не знімають, здається, років десять — як раз з першого «Залізної людини».
Трейлер фільму «Доктор Стрендж»

1259
0